Taustatietoja meistä

KASVATUSFILOSOFIANI

Olen Johanna Väisänen, Kuopiolainen villakoirankasvattaja. Ensimmäinen keskikokoinen villakoira, kantanarttuni Ebbaeboliini, kutsumanimeltään "Etta" tuli minulle ylioppilaslahjaksi vanhemmiltani kesällä 1994. Tämän nartun kautta aloitin myös kasvatuksen, äitini innostamana, kahta vuotta myöhemmin eli vuonna 1996. "Etalle" syntyi yhteensä kaksi pentuetta, joista toinen vuonna 1998. Opinnot ja työt veivät minut ulkomaille useiksi vuosiksi, joten kasvatukseen tuli kymmenen vuoden tauko. Tänä aikana kuitenkin opiskelin aktiivisesti lisää rodusta sekä yleisesti koirien genetiikasta, sairauksista ja jalostamiseen liittyvistä asioista. Vuonna 2005 valmistuin kotieläinten käyttäytymis- ja hyvinvointitieteen tohtoriksi Linköpingin yliopistolta Ruotsissa, ja painotuksena väitöskirjassani oli myös iso osa käyttäytymisgenetiikkaa. Koirien hyvinvointi ja käyttäytyminen ovat tämän myötä erityisen keskeisiä osa-alueita kasvatuksessani tänäkin päivänä. Kasvatukseni jatkui edelleen Suomessa vuonna 2008 ja olen ollut aktiivinen tällä rintamalla siinä määrin, että vuosittain kenneliini on syntynyt kahdesta neljään pentuetta. Vuodet 2021 ja 2022 ovat olleet kuitenkin kiireisempiä. Nähtäväksi jää, että mitä vuosi 2023 tuo tullessaan.

Kasvatukseni ensisijaisena tavoitteena ovat monipuoliseen harrastamiseen soveltuvat, terveet ja aktiiviset villakoirat. Jalostusvalinnoillani pyrin huomioimaan sen, että koirat olisivat rodunomaisen rakenteensa ja olemuksensa puitteissa joustavia ja ekonomisesti liikkuvia useampienkin lajien tarpeisiin kuin vain näyttelyharrastus. Vaikkakaan en itse ole kovin aktiivinen näyttelyihminen, niin pyrin kuitenkin siihen, että kasvateissani olisi potentiaalia myös tähän harrastukseen. Pikkupentuna pennun ulkoisista ominaisuuksista saa jo suuntaa, mutta lopullinen ulkomuoto toki on nähtävissä vasta lähempänä aikuisikää. Pyrin jalostuksessa ns. neutraaliin rakenteeseen välttäen ylilyöntejä, eli show-mielessä ylityypitettyjä ja epätaloudellisesti liikkuvia koiria. 

Luonteen osalta pyrin valikoimaan kasvatukseeni sellaisia yksilöitä, joiden ominaisuudet olisivat hyvä pohja aktiiviharrastuslajeja (esimerkiksi toko, agility, koiratanssi, rallytoko, nosework, haku- ja jälki) ajatellen, unohtamatta koiran kohtaamaa perusarkea lemmikkinä. Lähtökohtaisesti koirien tulee olla avoimia taikka neutraalisti uusiin ihmisiin suhtautuvia, sekä tasapainoiseen ja normaaliin arkielämään kykeneviä kumppaneita. Hyväksyn kuitenkin tietyn määrän pidättyväisyyttä/varautuneisuutta luonteessa, mikäli koira muutoin on jalostusominaisuuksiltaan (esimerkiksi koiran harrastuskapasiteetti) lupaava ja terve.

Pidän itse eniten varsin aktiivisista koirista, jotka järjestävät vauhtia ja vaarallisia tilanteita myös aivan perusarjessa omistajansa riemuksi. Ihanteellinen jalostuskoira kykenee kuitenkin rauhoittumaan näin haluttaessa, niin arkielämän kuin harrasteidenkin puitteissa. Suosin jalostuskoirilla suhteellisen voimakasta saalisviettiä ja taistelutahtoa, jotka mahdollistavat helpon motivoitavuuden aktiivilajeja ajatellen. Ihanteellisella jalostuskoiralla tulee olla viettien ohella myös viettikestävyyttä sekä riittävän hyvä ruokahalu. Lisäksi pyrin välttämään liiallista dominanssia sekä voimakasta pehmeyttä taikka terävyyttä jalostuskoirien luonteessa.


Vaikka jalostusvalintani perustuvat pääasiassa yllämainittuihin ominaisuuksiin, niin kenneliini syntyy silloin tällöin myös yksilöitä, jotka eivät lähtökohtaisesti, luovutusikäisenä tehdyn arvion perusteella sovellu tiettyjen harrastelajien pariin, vaan ovat enemmän omiaan koteihin, jotka etsivät koiraa yksinomaisesti perhelemmikiksi. Toki jokainen pentu on meiltä lähtiessään vasta koiran aihio, ja lopputulos siitä, että millainen koira siitä kehittyy nähdään vasta vanhempana.

Lopputulokseen vaikuttavat pennun geneettisen perimän ohella, toivotuista ominaisuuksista riippuen, niin koiran ravitsemus, sosiaalistaminen, koulutustapa kuin monet muutkin mahdolliset ympäristötekijät. En siis uskalla kenellekään etukäteen luvata myyväni esimerkiksi näyttely- taikka agilitykoiraa, saati jalostuskoiraa. Meiltä kaikki pennut lähtevät aina ensisijaisesti lemmikeiksi, joiden kanssa toivon harrastettavan sen mukaisesti, että millaisia pennuista varttuessaan kehkeytyy.

Painotan luonteen ja rakenteen ohella myös terveysasioita kasvatuksissani. Jalostusyhdistelmissä pyrin siihen, että mitkään tiedossani olevat, rotutyypillisiin sairauksiin liittyvät geneettiset ominaisuudet eivät muodostuisi liian korkeaksi taikka keskimääräistä suuremmaksi riskiksi valitsemissani yhdistelmissä. Pyrin myös siihen, että valitsemani jalostusyhdistelmät olisivat mahdollisimman kattavasti terveystarkastettuja. Tämä tarkoittaa geenitestien sekä silmä- ja polvitarkastusten ohella myös perusteellista luustokuvausta, joka pitää sisällään lonkat ja kyynärät ja mielellään myös selän. Myyn kasvattejani ainoastaan sellaisiin koteihin, jotka sitoutuvat terveystarkastuttamaan koiransa vähintäänkin silmien, polvien, lonkkien, kyynärien sekä selän osalta virallisesti. Myös geenitestit ovat toisinaan tarpeen, mikäli pentu osoittautuu jalostuskelpoiseksi muilta ominaisuuksiltaan ja terveystuloksiltaan. Pentuja ei myydä koteihin, jotka aikovat teettää koiralleen kastraation, poikkeuksena kivesvikaiset yksilöt.

Meiltä lähtiessään jokainen pentue on luonnollisesti sekä rekisteröity, sirutettu että eläinlääkärin tarkastama. Kukin pennunostaja saa mukaansa pentupakkauksen sekä rodunomaiset ruokinta- ja hoito-ohjeet. Pentuja sosiaalistetaan aktiivisesti niiden kasvuaikana ja totutetaan monipuolisesti käsittelyyn sekä erilaisiin ääniin. Pennut luovutetaan pestyinä, föönattuina ja trimmattuina. Pentuja käytetään korona-aikana kuitenkin erilaisissa uusissa ympäristöissä vain rajoitetusti ennen luovutusta. Korona-aikana meille ei myöskään voi tulla vierailemaan sisätiloihin vaan pentujen luovutus tapahtuu ulkona, sopiviin suojavarusteisiin sonnustautuneena. Tämä käytäntö on osoittautunut toimivaksi vuosien 2020 - 2022 aikana ja näin toimitaan myös vuonna 2023. Korona-ajan mentyä ohi pennuille tehdään myös luonneprofiilia hahmottava pentutesti ennen luovutusta. Korona-aikana testejä pennuille ei tehdä.